Tafeltennis, welk materiaal moet je kopen?

Tafeltennis is een snelle denksport. Het is belangrijk om goed materiaal te gebruiken zodat je optimaal kunt spelen. Vooral bij het spelen op hoog niveau is het verstandig om met materiaal te spelen dat bij je past.

Batjes

Bij tafeltennis heb je natuurlijk een batje nodig. Tafeltennisbatjes kopen is echter niet een eenvoudige klus. De manier van spelen heeft een grote invloed op welk batje bij je past. Vooral als je serieuzer gaat spelen is het raadzaam eens goed na de denken welk batje je het beste kunt kopen. De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is de prijsklasse waarin je een batje wilt kopen. Je kunt de kosten zo hoog maken als je zelf wilt. Daarnaast is het van belang of je een verdedigende of aanvallende speler bent. Een verdedigende speler heeft baat bij een batje met zacht rubber. Zacht rubber heeft meer grip op de bal waardoor je de bal kunt vertragen en effect kunt meegeven. Een aanvallende speler kan beter kiezen voor hard rubber. Om je te helpen kiezen kan je kijken naar de speed rating. Een aanvallend batje heeft een speedrating van 80. Een verdedigend batje scoort 60 of lager. Je moet kiezen of je snelheid of controle belangrijker vindt in je spel en techniek. Ben je nog niet zo ervaren in tafeltennis, dan kan je er beter voor kiezen om met een lagere rating te spelen. Zo verminder je de kans op fouten en is het eenvoudiger op je techniek te trainen.

Balletjes

Een balletje is een balletje zou je zeggen, maar niks is minder waar. Vooral in de afgelopen jaren heeft er een enorme verandering plaatsgevonden rondom de tafeltennisballetjes. Tafeltennis is een ontzettend snelle sport. Soms wordt er zo snel gespeeld dat het moeilijk is om  de bal te volgen. Voor 1 juli 2014 werd er gespeeld met de celluloidbal. Hierna werden de balletjes veranderd naar plastic balletjes. Deze balletjes moesten er destijds voor zorgen dat het spel langzamer verliep. Het spel zou voor het publiek eenvoudiger te volgens zijn. Wil je nieuwe balletjes kopen dan kan je de keuze het beste laten leiden door de aangegeven sterren op het balletje. De ITTF (internationale tafeltennisfederatie) duidt de kwaliteit van de balletjes aan door middel van het geven van 1,2 of 3 sterren. Het aantal sterren wordt bepaald aan de hand van gewicht, rondheid, formaat en de hoogte van stuiteren. Hierbij is één ster het minimale wat een balletje moet hebben. Bij een bal zonder ster stuitert de bal vaak slecht wat de speelbaarheid niet ten goede komt. Je hebt ook ballen met vier sterren. Dit is echter een marketing truc om te suggereren dat de bal extreem goed is. De officiële sterren van ITTF gaan maar tot 3.

 

Geef een reactie